In cazul accidentelor din care rezulta si vatamari de persoane, sunati imediat la 112 si anuntati Salvarea si Politia!
ATENTIE! Nu modificati pozitia autovehiculelor!
In cazul accidentelor fara vatamari de persoane, pasii ce trebuie parcursi de un asigurat care a fost implicat intr-un accident rutier care se preteaza procedurii sunt:
PASUL 1: ACCEPTUL DE A UTILIZA FORMULARUL
Cei doi conducatori auto trebuie sa accepte solutionarea prin procedura de constatare amiabila. Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta, pe raza careia s-a produs accidentul.
A. Luati datele tuturor martorilor la accident si scrieti-le pe formular in partea din dreapta sus, in campul cu numarul 5. Folositi un pix si scrieti cu majuscule, lizibil si apasat! Martorii nu trebuie sa fie nici transportati, nici soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.
Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular CA.
B. Fiecare conducator completeazacorect si complet una din sectiunile formularului de CA(fie cea din dreapta, fie cea din stanga – intitulate Vehicul A si Vehicul B. Fiecare este destinata unuia dintre cei doi conducatori, cu datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita de asigurare de raspundere civila auto).
C. Realizati schita accidentului! Formularul include si un spatiu comun pentru realizarea schitei accidentului.
Desenati o singura schita de comun acord cu celalalt sofer implicat.
Formularul CA are 2 pagini autocopiative. Fiecare conducator auto isi pasreaza cate o pagina.
Si copia si originalul au aceeasi valoare juridica.
Nu modificati insemnarile din formular dupa completarea si semnarea acestuia cand va intoarceti acasa!
Rugati-l pe celalalt sofer implicat in accident sa va arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul masinii, permisul de conducere si polita RCA). Puteti evita astfel cazuri in care datele de identificare sunt scrise gresit sau chiar sunt furnizate intentionat alte date (datele altei masini, din alta polita RCA, din alt permis de conducere, etc.).
PASUL 2: DEPUNEREA FORMULARULUI LA COMPANIILE DE ASIGURARE
Daca DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul la compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular, adica catre societatea care asigura RCA celalalt vehicul implicat.
Daca NU DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul CA la compania de asigurari la care aveti incheiata polita RCA.
In oricare dintre cazuri trebuie sa va prezentati personal la asigurator unde veti depune formularul CA si completati o declaratie tipizata. Dupa aceasta asiguratorul va va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea (dupa caz).
CONCLUZIE
Fiecare dintre parti sa depuna formularul de constatare amiabila:
– la asiguratorul propriu RCA
– la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul, in situatia in care se invoca pretentii de despagubire.
In momentul depunerii formularului de constat amiabil la unul dintre asiguratori, acesta din urma va elibera documentul de intrare in reparatie a autovehiculului. Dupa depunerea formularului CA, asiguratorul va stabili vinovatia si va acorda despagubirea, dupa caz.
In cazul in care depuneti formularul CA si obtineti si documentul de intrare de reparatie de la alt asigurator decat propriul asigurator RCA, este bine sa avizati in scris si propriul asigurator RCA si sa-i transmiteti o copie lizibila a formularului de CA, alaturi de declaratia referitoare la modul de producere a accidentului si copii ale altor documente relevante cum ar fi: declaratii, poze, autorizatia de reparatie, documente referitoare la identitatea martorilor sau a soferului celuilalt vehicul, la asigurarea RCA a celuilalt vehicul etc.
Desi legislatia nu specifica in mod expres, termenul recomandat in care trebuie sa transmiteti formularul CA catre companiile de asigurare este de 24 ore.
Solicitati cate o copie conforma cu originalul a exemplarului CA depus la asigurator si pastrati copii dupa acesta, dar si dupa toate celalalte documente, adrese, declaratii etc. Nu se stie cand va vor fi de folos!
Orice accident pe care il provocati va conduce la cresterea primei dumneavoastra de asigurare RCA.
PASUL 3: REPARAREA AUTOVEHICULULUI SI RECUPERAREA DESPAGUBIRILOR
Service-ul Automobil Emergency asigura transportul pe platforma al autovehicului avariat, in cazul in care acesta nu mai este functional in urma accidentului. De asemenea asigura asistenta si consultanta in relatia cu asiguratorii RCA si CASCO.
Reparatiile autovehicului in baza asigurarii se executa prin decontare directa intre service si asigurator, fara a implica financiar proprietarul autovehicului.